Wien – mer än bara Innere Stadt

För många besökare i Wien är Österrikes huvudstad i princip synonymt med den centrala stadsdelen Innere Stadt och de håller sig här under hela vistelsen. Detta är synd, med tanke på att Wien är en äkta storstad med så mycket mer att erbjuda än bara just Innere Stadt.

Innere Stadt är ett av de totalt tjugotre distrikt (”Berzirk”) som utgör staden Wien. För dig som vill ha lite inspiration som tar dig utanför Innere Stadt ska vi i den här artikeln titta lite överskådligt på de åtta distrikt som fortfarande räknas som centrala Wien utan att vara Innere Stadt. Det rör sig alltså om distrikten 2-9.

Distrikt 2, Leopoldstadt, ligger på en ö mellan Donau och Donau kanalen. Distrikten 3-9 ligger alla innanför den väg som på tyska kallas för Gürtel eftersom den omgärdar centrala Wien som en gördel.

wien

Leopoldstadt (2:a distriktet)

När Donau kanalen skapades innebar det att en ö uppstod mellan floden Donau och kanalen, och den södra delen av denna ö utgörs av distriktet Leopoldstadt. Den sydligaste delen av Leopoldstadt är inte tätbebyggt område utan tvärt om ett skogbevuxet grönområde. Detta grönområde övergår sedan till en mer strikt park i taket med att vi rör oss i nordlig riktning, och så småningom når vi fram till ett nöjesfält och transportknutpunkten Praterstern. Fortsätter vi norr ut kommer vi till flera bostadsområden med bebyggelse från 1800-talet. Längs kanalen ligger Karmeliterviertel, som en gång i tiden var ett judiskt ghetto och som fortfarande är en viktig knutpunkt för Wiens judiska kulturliv. I ytterkanten av Leopoldstadt ligger Augarten, som håller på att utvecklas från hamnområde till modern bostadsbebyggelse.

Landstraße (3:e distriktet)

Landstraße är ett jämförelsevis stort distrikt, som bland annat innehåller affärs- och finansdistrikt och den välbesökta butiksgatan Landerstraßer Haupstraße. Många länder har sina ambassader i Landerstraße. Distriktet, som ligger sydost om stadskärnan, har även en hel del bostadskvarter och till och med industriområden.

Wieden (4:e distriktet)

Distrikten Wieden och Margareten avgränsas i norr av floden Wien. Här ligger bland annat det tekniska universitetet, ett litet China Town och många små konstgallerier. Det här är trevliga stadsdelar att promenera omkring i och upptäcka olika små oberoende butiker, hantverkare, gallerier och liknande.

Margareten (5:e distriktet)

Margareten ligger söder om floden Wien och avgränsas i väster och söder av gatan Margaretengürtel. Huvudgatan i Margareten är Margaretenstrasse. Margareten är en mycket tätbefolkad del av Wien och här bor över 25,000 personer per kvadratkilometer.

Mariahilf (6:e distriktet)

Mariahilf har ett rykte om sig att vara bohemiskt och här ligger mycket riktigt en hel del intressanta barer och klubbar, inklusive queer-klubbar, som bidrar till ett eklektiskt nattliv. En av de viktigaste gatorna för den som söker energiskt nattliv är Gumpendorfer Strasse.

Neubau (7:e distriktet)

Gränsen mellan Mariahill och distriktet Neabau utgörs av Mariahilferstraße, en av de populäraste shoppingatorna i Wien. Neubau inkluderar bland annat det berömda MuseumsQuartier och sträcker sig hela vägen till Westbahnhof (Västra Järnvägsstationen).

Josefstadt (8:e distriktet)

Josefstadt är det minsta av alla Wiens distrikt och är mycket tätbebyggt. Närheten till Wiens Universitetet gör att många studenter bor här, vilket sätter sin prägel på stadsdelen.

Alsergrund (9:e distriktet)

Det tätbebyggda Alsergrund ligger precis norr om Innere Stadt, och är det distrikt där vi hittar Wiens Universitet, liksom flera institutioner som tillhör Technische Universität Wien och Universität für Bodenkultur Wien. Flera sjukhus ligger också i Alsergrund, inklusive Allgemeines Krankenhaus som är det största sjukhuset i Wien.