Svenska hotell

Svenska hotellI Sverige är hotellstandarden i regel relativt hög. Det är få länder i Europa som har så många trestjärniga hotell sett till totalen. En anledning är att hotelltraditionen i Sverige går långt tillbaka i tiden. I många andra länder har det genom åren varit vanligare med pensionat, gästgiverier och liknande. I Sverige har vi i stället haft stort fokus på standardiserade hotellösningar.

En försiktig uppskattning ger vid handen att det finns omkring 3900 hotell i Sverige. I tillägg finns närmare 1000 vandrarhem och ett 150-tal större stugbyar. Varje stad och ort har minst ett hotell av åtminstone skaplig kvalitet för en bekväm övernattning.

Billiga svenska hotell

Allting är relativt, men generellt är det inte särskilt billigt att bo på hotell i Sverige, särskilt inte om man jämför med prisnivåerna i andra länder. Givetvis går det att påverka priset genom att boka tidigt, utnyttja rabatter, och så vidare, men i regel kostar det en slant att bo på hotell.

Det finns dock ett antal hotell som har inriktat sig på lite billigare hotellnätter. För dessa hotell är prisnivån lägre än genomsnittet, men samtidigt får man göra avkall på en del service. Det kan till exempelvis vara så att receptionen bara är bemannad vissa tider. Den lite lägre standarden på servicen behöver dock inte medföra några större olägenheter. Det finns billiga hotell överallt i vårt avlånga land, även i storstäderna. Det finns billiga hotell i Ystad såväl som billiga hotell i Örnsköldsvik – kort sagt har varje ort ett hotell som kan räknas som lite billigare. Det är emellertid kanske inte så enkelt att hitta dem. Marknadsföring kostar pengar och ju mer pengar som läggs på reklam, desto högre blir ju priserna.

Klassificering av svenska hotell

Det finns tre typer av hotell i Sverige om man tittar på det hotellklassificeringssystem som gäller för merparten av EU-länderna. De flesta hotell i Sverige klassas som ”Hotel”, det vill säga att det i tillägg till frukostservering även finns en restaurang. Ett lite mindre antal hotell räknas som ”Superior Hotel”. Dessa hotell har alltid minst fyra stjärnor. Ett hotell som bara serverar frukost räknas som ett ”Hotel Garni”.

Ett hotell i Sverige kan ha mellan 1-5 stjärnor med eller utan tillägget ”Superior”. För att avgöra hur många stjärnor ett svenskt hotell ska ha utgår man ifrån hela 270 kriterier inom faktorer som rumstyper, service, restaurang och bar, extra toalettartiklar, med mera. Det större antalet svenska hotell är trestjärniga.

Boka hotell online

Om du behöver hitta ett hotellrum för en eller flera nätter gör du klokt i att söka och boka direkt på nätet. Om du vet vilket hotell du vill bo på kan du självklart med fördel besöka just det hotellets webbplats direkt. Ett alternativ är att gå via någon av de många hotellbokningssajter som finns. Majoriteten av de svenska hotellen är anslutna till åtminstone de största av dessa sajter, vilket gör det enkelt att hitta rätt. Inte sällan finns också rabatter, mindre eller större, att utnyttja genom att gå omvägen/genvägen via en hotellbokningssajt.