Restips: Phuket

PhuketSvenskars drömresemål har sedan ett antal år varit Thailand, och många väljer också att köpa biljetterna till den klassiska semesterön Phuket. Den tragiska naturkatastrof som inträffade i området för drygt tio år sedan har inte på något sätt gjort att Thailand och Phuket har blivit mindre intressanta som resmål. Thailand är ett land där man vet vikten av att ta dagen som den kommer, att leva varje dag fullt ut och att njuta. En perfekt destination för en avkopplande semester alltså!

Här kommer lite bra tips för er att tänka på när ni befinner er i detta svenska semesterparadis.

Ta seden dit ni kommer

Thailändare är till naturen väldigt vänligt inställda till gäster och turister. Men som vilka människor som helst så blir de också irriterade när vissa saker görs av människor på besök i deras land. Genom att ta till dig av dessa tips så undviker du de värsta av kulturkrockar som kan inträffa och garanterar dig själv både en bra semester i Thailand och Phuket och samtidigt en god relation med thailändarna själva.

  • Thailand är en monarki och många är starkt rojalistiska. Det är därför bra att behandla valutan med respekt eftersom kungen pryder landets sedlar.
  • Du visar respekt genom att ta emot en gåva. Till skillnad från i väst så räknar inte thailändare med en gåva tillbaka, och det är förolämpande att tacka nej till en.
  • Ha tålamod, för thailändarna är troligen världsmästare i att lägga band på sig själva. Att visa sig arg och frustrerad ses som ett tecken på svaghet.
  • Precis som för oss svenskar så är skor inte till för att användas inomhus. Se därför till att avlägsna skor så fort du sätter fötterna i hus, och speciellt i tempel.
  • Var artig, trevligt och öppen. Det är nämligen precis vad thailändarna är själva och bjuder du tillbaka på samma sätt är det mycket uppskattat.
  • Klä inte av dig i onödan. Att visa nakenhet och hud offentligt är inte uppskattat i Thailand och på Phuket. Gör det endast när det är tvunget, och ha kläder på dig framför allt i närheten av tempel.
  • Droger är strikt förbjudna i Thailand, och skulle du åka fast så är det inte speciellt trevliga repressalier som väntar. Förbud mot inresa i Asien eller fängelsestraff i Thailand är att vänta om du ertappas med droger på dig, även i mindre doser.