Nicaragua – ett billigt tropiskt paradis

Om man vill njuta av Karibien utan att spräcka plånboken är Nicaragua ett intressant alternativ, som lockar med allt från karibiska sandstränder till dykskolor och billig hummer.

Nicaragua ligger i Centralamerika och har kust mot både Karibiska havet i öster och Stilla havet i väster. Eftersom landet är så smalt finns goda möjligheter att hinna med både Stilla havets mäktiga surfvågor och Karibiens lugna dykvatten under en semester, även om man inte har så många dagar på sig.

nicargua

Att ta sig hit

Det går inte några direktflyg från Sverige till Nicaragua utan man bör räkna med en eller två mellanlandningar innan man är framme. Ett exempel på en lösning som bara innebär en mellanlandning är att flyga från Sverige till Miami eller närliggande Fort Lauderdale, och därifrån vidare den korta biten till Managua.

Är man ute efter att komma så billigt undan som möjligt kan det vara värt att inte bara titta på flyg som går till Managua utan även inkludera flyg till Costa Rica i sökningen. Costa Rica är Nicaraguas granne i söder och från Costa Rica finns det bra och prisvärda bussförbindelser med Nicaragua. Mer information finns hos Nicabus.com.ni/en/ och Transnica.com. Den som känner sig riktigt äventyrlig, och har gott om tid på sig, kan istället för långfärdsbuss åka vanlig allmän minibuss eller ”chicken bus” genom Costa Rica, promenera över gränsen till Nicaragua och sedan ta en taxi till närmsta busshållplats för fortsatt färd med minibuss eller chicken bus.

Little Corn och Big Corn

corn-islandLittle Corn och Big Corn är två öar i det karibiska havet, öster om det nicaraguanska fastlandet. De är inte lyxiga karibiska öar i stil med Barbados eller Grand Cayman, utan passar besökare som är ute efter en enkel, naturnära och prisvärd karibisk upplevelse.

Att ta sig från staden Bluefield på fastlandet till Big Corn tar cirka 16 timmar med fraktfartyg om vädret är gynnsamt, så det flesta besökare väljer istället att flyga från Managua till Big Corn eller åka med någon av de snabba småbåtar som trafikerar sträckorna Bluefields – Big Corn och Big Corn – Little Corn.

Big Corn är ungefär 10 kvadratkilometer stor, medan Little Corn är mindre än 3 kvadratkilometer.

Till skillnad från Nicaraguas västra kust har östkusten inte lika markanta skillnader mellan regnsäsong och torrsäsong. Corn Islands får mindre nederbörd under perioden februari – april jämfört med resten av året, men passadvindarna ser till att det inte blir helt torrt ens under denna period. Corn Islands är därmed gröna och lummiga oavsett vilken del av året man anländer. Värt att veta är att när det regnar tenderar det att vara i form av rejäla skyfall.

För den som vill hålla kostnaderna för boende nere finns det gott om prisvärda alternativ att välja mellan på Corn Islands. I en knallrosa tvåvåningsbyggnad på stranden nära piren på Little Corn hittar vi till exempel Lobster Inn, där man i skrivande stund kan få ett privat rum med egen toalett för 20 USD natten. Då är det dock fläkt som gäller, inte luftkonditionering.

Bra att veta

Anledningen till att Corn Islands har engelska namn istället för spanska är att östra delen av det som idag är Nicaragua var allierat med Storbritannien på 1600-talet och sedan blev ett brittiskt protektorat. Området kallades på den här tiden Miskito Coast, eftersom det beboddes av ursprungsbefolkningen Miskito. Britterna utövade under långa perioder inte någon större kontroll över Miskito Coast, som blev ett näste för sjörövare. Laglösheten gjorde också att förrymda slavar kunde söka skydd här. Idag är det en stor del av de bofasta här som härstammar från både miskitos, europeiska sjöfarare och förrymda slavar av afrikanskt ursprung.

Länge var kreolsk engelska det dominerande språket på Corn Islands, men på senare år har den blomstrande turismen gjort att det skett en inflyttning till Corn Islands från andra delar av Nicaragua vilket innebär att det numera finns en hel del personer i turistnäringen som enbart talar spanska.