Las Penitas

Las Penitas är en trevlig liten fiskeby på Nicaraguas västkust. Fiskebyn blir allt mer populär bland turister och det byggs allt fler små hotell i området. De flesta turister väljer att bo i Las Penitas men andra väljer att bo i Poneloya. Poneloya är en strandby strax norr om Las Penitas. Las Penitas är tekniskt sett en del av Poneloya men de flesta ser dem som skilda byar. Las Penitas är mer turistinriktade medan Poneloya är mer populär bland expat som letar efter en lugnare plats att bo på. Båda byarna erbjuder vackra tomma stränder. De flesta dagar kan du ha stranden helt för dig själv när du badar.

Las Penitas ligger ca 20 km från den kolonial staden Leon. Leon är en trevlig stad med bra restauranger och koloniala hotell.

Att ta sig till Las Penitas

Att ta sig till Las Penitas är inte särskilt svårt . Första steget är att flyga till Managua. Det går ett stort antal flyg till Managua varje dag. Det går inga direktflyg utan du får räkna med ett byte i USA eller Central Amerika. Lättaste sättet att ta sig dit är att flyga från Sverige till Miami, och sedan från Miami till Managua. När du väl har kommit till Managua så måste du ta en buss eller taxi till Las Penitas. Det är en resa på ca 15 mil och tar normalt cirka två timmar. Att ta bussen kostar ca 3 dollar. Att ta taxi kostar normalt 75 dollar. De flesta taxichaufförer kommer först ge ett högre pris men går ner i pris om man förhandlar med dem.

Pengar

Större butiker tar kreditkort i Nicaragua men generellt är det bättre att ha med sig kontanter eftersom det finns många platser som inte tar kort. Det kostar i vissa fall 5% extra om man vill betala med kort. Den lokala valutan heter Cordoba men alla acceptera dollar. Det är upp till dig att välja vilken valuta du vill använda dig av. Det är viktigt att komma ihåg att ha med sig små sedlar eftersom många ställen inte kan växla större sedlar. 20 dollar är en stor sedel.

Det finns en bankomat i Las Penitas om du vill ta ut pengar. Det finns även ett stort antal bankomater i Leon.

Boende

Det finns en rad hotell i Las Penitas av olika standard. Det finns dock inget lyxhotell utan alla hotell är relativt enkla. Priserna i de flesta hotell är relativt billiga. Det finns även lång rad billiga vandrarhem. För den som letar efter ett billigt vandrarhem så rekommenderar jag Barca del Oro. För den som letar ett hotell med lite högre standard så rekommenderar jag Suyapa. Två andra alternativ är Cardhu del mar och Ola azul (hotellet är stängt tillsvidare).

Restauranger

Det finns en lång rad olika restauranger på orten. De flesta är mycket billiga. Det är lätt att gå ut och äta en trevlig middag för 10 dollar. För den som vill äta så billigt som möjligt så kan man köpa tacos mm för mindre än 5 kr. De flesta restauranger serverar liknande mat men det finns vissa restauranger som skiljer sig från mängder. Mi rancho del mar är troligen ortens bästa restaurang. Surf and chill är en annan bra restaurang som serverar grillspett i trevlig miljö. Orten erbjuder mycket billig fisk och skaldjur och alla bör pröva hummern medan de besöker Las Penitas. Hummer kostar vanligen ca 15 dollar.

Att göra

Främsta anledning att komma till orter är att vila, bada och sola. Men för den som vill finns också mycket goda surfmöjligheter. Mycket bra fisk och goda chanser att se havssköldpaddor.