Kabinväskor

Samsonite Uplite
Samsonite Uplite

Det har blivit allt populärare att resa med enbart handbagage och i och med detta har vi också ökat våra krav på kabinväskorna. Det gäller att väskan verkligen utnyttjar det tillåtna maxstorleken så bra som möjligt så att vi får plats med allt vi behöver, och vi har också sett ett uppsving för extremt lätta kabinväskor som gör att man får större marginal upp till flygbolagets maxvikt för handbagage. Att många flygbolag – särskilt i det snabbt växande lågprissegmentet – har blivit allt striktare med att väga handbagaget och faktiskt ta ut en avgift övervikt har förmodligen också spelat in här.

Ändrade säkerhetsregler för flyget innebär också att många vill ha en kabinväska med ett ytterfack som är stort nog att placera laptoppen i. När man behöver ta ut sin laptop i säkerhetskontrollen är det trevligt om man kan göra det utan att visa upp all sin smutstvätt eller tvingas se sina gamla sockar trilla ut över rullbandet. För att skydda datorn är det bra om ytterfacket är vadderat.

Tips på kabinväskor

Exempel på kabinväskor som har fått höga betyg i Bästitest.se kabinväskerankning är Samsonite Uplite, Epic HDX Hexacore, Samsonite B-Lite 3 och IKEA Upptäcka.

Samsonite Uplite är en tvåhjulig kabinväska med dubbelt draghandtag och bärhandtag, och måtten 55 cm x 40 cm x 20 cm. Den väger bara 1,7 kg men känns ändå gedigen och är av hög kvalité. Det finns ett djupt ytterfack stort nog att lägga sin laptop i så att man enkelt kan ta ut den vid säkerhetskontrollen. Låset är TSA-kompatibelt. Du kan räkna med att betala kring 1600 kronor för en Samsonite Uplite.

Om det är viktigt för dig att din kabinväska kan stå emot en rejäl regnskur bör du ta en titt på Vagabonds senaste kabinväsketest, de utsatte nämligen alla sina testväskor för ett kraftigt ösregn under 3 minuter. Svaga punkter är dragkedjor och bärhandtagens fästen. Bäst skydd mot regnet erbjöd den hårda kabinväskan Delsey Vavin Securite, som med sin 1900 kronors prislapp också var en av testets dyrare väskor. Delseys väska var den enda i testet som intes stängdes med dragkedja utan istället hade knapplås, vilket troligen spelade in för vattenmotståndskraften.

Framtidens kabinväska?

Tycker du att det är jobbigt att släpa kabinväskan genom flygplatsen? Tycker du det skulle vara trevligare och väskan kunde transportera dig istället för tvärt om? I så fall bör du ta en titt på kabinväskan Modobag – en motordriven kabinväska som du kan sätta dig på och glida fram i upp till 5 km/h inomhus och max 12 km/h utomhus.

Tillverkarna har lyckats trycka ihop all elektroniken så att 85% av väskans utrymme är tillgängligt för packning. Man bör dock tänka på att väskan väger 8 kg utan packning, så om man flyger med ett bolag som har låg gräns för maxvikten för handbagage kan det bli problem.

Modobag har inbyggd USB-laddare så att du kan ladda mobiltelefon med mera, och det ingår också en GPS-sändare som håller koll på var väskan är.

Priset för en Modobag ligger kring 8 600 kronor.