Familjesemester Danmark

Danmark är det land som vi svenskar besöker allra flitigast, både om man ser till antalet hotellnätter och antalet faktiska besök per år. Närheten är ett viktigt skäl för populariteten, men Danmark kan också ståta med ett antal härliga destinationer. Här får du två tips på destinationer för en familjesemester i Danmark.

Weekend i Köpenhamn

På en weekend i Köpenhamn kan du ta del av en bit av Europa samtidigt som du i praktiken bara befinner dig någon mil från Sverige. Köpenhamn är en europeisk stad på ett helt annat sätt än de svenska storstäderna; här råder en annan, mer lugn, atmosfär, och nöjesutbudet är härligt varierat för både stora och små. Några av stadens landmärken, såsom Tivoli, det kungliga slottet, hamnkvarteret Nyhavn och Ströget är givna besöksmål, men det finns många fler att upptäcka.

Nöjesparken Tivoli är givetvis en favorit för barnen. Här finns alla tänkbara åkattraktioner och man kan enkelt spendera både en och två dagar i parken utan att hinna med att uppleva allt.

Lalandia och Legoland

Lalandia BillundBillund är en av de mest kända städerna i Danmark bland svenskar. Det har inte att göra med storleken på staden (staden har bara omkring 25 000 invånare) utan att staden är hem för både Legoland och vattenlandet Lalandia. En tur till Billund på Jylland är perfekt för barnfamiljen som vill kunna ta del av spännande äventyr under sommaren.

Lalandia är Skandinaviens största vattenland och här finns verkligen allt för dem som tycker om bad. Barnen har en enorm vattenvärld att utforska och även föräldrarna kan hitta aktiviteter. Lalandia är en anläggning för hela familjen och vuxna har till exempel möjlighet att boka massage eller bara slappna av i bubbelpoolen.

Legoland är en av de mest populära attraktionerna i norra Europa och man beräknar att omkring två miljoner besökare kommer till parken varje år. Många besökare är självklart danskar (det går att köpa årskort!) som gör regelbundna besök, men antalet svenska besökare per år kan räknas i många tusen.

Resa och boende

Billund ligger nästan mitt på Jylland, det vill säga den största landsdelen i Danmark. Det är en bit att resa om du tar med dig familjen i bilen. Från Stockholm är det till exempel cirka 90 mil enkel resa. Samtidig kan bilresan bli en upplevelse i sig. Det är många som övernattar på mysiga pensionat på Själland på både ditresan och på hemvägen eller gör ett stopp i Köpenhamn för att till exempel göra ett besök på Tivoli.

Om du bor längre upp i landet kan det vara en bättre idé att boka flyg till Danmark och Billund. Praktiskt nog finns Danmarks näst största flygplats i Billund och det går flyg till staden från flera destinationer i Sverige. Ett annat alternativ är givetvis att boka flyg till Köpenhamn och sedan hyra bil för den sista sträckan.

I Billund finns många olika boendemöjligheter. Såväl Legoland som Lalandia har egna stugbyar och hotell där det finns många olika typer av boenden. Normalt finns en mängd rabatter att ta del av om du köper färdiga paket med boende, inträden, med mera.