Ekonomisk trygghet i utlandet utan kreditkort

pengar till resanVi har tidigare bloggat om fördelen med att använda kreditkort på resan och det är naturligtvis ett bra sätt för att dels ha tillgång till extra pengar, inte få sina egna tillgångar stulna om kortet blir stulet och för att få förmånliga reseförsäkringar. Eftersom vi upplever att det är många som inte vill skaffa kreditkort för just resesyfte, så tänkte vi ta upp alternativ som är vettiga om de används på rätt sätt.

Tänk på: Alla former av lån och krediter innebär eget ekonomiskt ansvar och ska alltid återbetalas. Utebliven återbetalning leder till inkasso och betalningsanmärkningar.

SMS-lån – Förmånligt på sitt sätt i akuta fall

SMS-lån har fått mycket kritik för att vara ohyggligt dyra lån som försätter personer i ekonomiskt obestånd. Problemet är att låneformen används fel då den är mycket lätt att ansöka om och få beviljad. Detta gör att personer med trängd ekonomi väljer den lätta, kortsiktiga vägen genom att ta ett SMS-lån för att betala sina räkningar och skulder.

Det egentliga syftet med ett SMS-lån är att snabbt kunna få ett extra tillskott med pengar när man får oväntade utgifter, t.ex när tandläkarräkningen blir större än väntat eller när något kylskåpet plötsligt går sönder en månad när ekonomin är tuff.

När man reser så är det alltid tryggt att veta att det finns extra medel att ta till om något oförutsett skulle inträffa. Om plånboken blir stulen, man tappar pengarna eller om man råkar ut för något som kräver en dyr betalning, då är SMS-lån ett bra alternativ för att snabbt få hjälp med lite extra pengar.

Man kan ansöka på nätet med en dator eller mobil och man får oftast svar direkt i skärmen. När lånet blir beviljat så betalas det oftast ut direkt samma dag eller som senast nästkommande bankdag.

Kreditkonto – Ett digitalt kreditkort i mobilen

Ett kreditkonto fungerar på precis samma sätt som ett kreditkort, till skillnad från att man inte har ett kort med sig. Man ansöker om en kredit som sedan ligger latent hos långivaren. När man väl behöver lite extra pengar så kan man välja att använda hela eller delar av krediten. Först när man använder kredit så får man räkning varje månad tills att man återbetalat krediten. Man kan göra hur många uttag man vill så länge man inte slår i taket på det maxbelopp man fått beviljat / ansökt om.

Nackdelen jämfört med kreditkort är att man inte får bonuspoäng, billigare resor eller försäkringar med ett kreditkonto. Fördelen är att de flesta konton erbjuder en betalningsfri månad, vilket kan kännas extra tryggt då det ger lite mer utrymme i den ekonomiska vardagen.

Vad ska jag välja?

SMS-lån – Är bra för dig som inte vill ansöka om kreditkort och kreditkonto, då du är osäker på om du kommer använda dem eller inte.
Kreditkonto – Är bra för dig som vill ha extra trygghet med dig i form av en stående kredit att använda om något inträffar.
Kreditkort – Är i vårt tycke det bästa alternativet om du reser mycket. Det ger dig extra trygghet i form av extra pengar och reseförsäkringar samt att du ofta får bonuspoäng och billigare resor.